Zwart-gefactureerde ekster

Vroeger op één hoop gegooid met de gewone ekster van Europa en Azië, is de ekster met zwarte snavel een elegant en sierlijk corvid. Bekend en wijdverbreid in het westen van Noord-Amerika, is dit lid van de Corvidae- vogelfamilie gemakkelijk te herkennen aan zijn grootte en glanzende kleur, evenals zijn onderscheidende staart. Deze factsheet kan vogelaars helpen om nog meer te ontdekken over deze prachtige vogels.

Snelle feiten

  • Wetenschappelijke naam : Pica hudsonia
  • Gemeenschappelijke naam : zwart-gefactureerde ekster
  • Levensduur : 4-6 jaar
  • Grootte : 18-22 inch
  • Gewicht : 5, 1-7, 4 ounces
  • Spanwijdte : 24-26 inch
  • Beschermingsstatus : minste zorg

Zwart-gefactureerde eksteridentificatie

De ekster met zwarte snavel heeft wel een stevige zwarte snavel, maar er is veel meer aan deze vogels. Het herkennen van de markeringen in het veld is essentieel om te voorkomen dat eksters verward worden met andere grote, donkere vogels zoals raven, kraaien en grackles. De zeer lange staart en brede, afgeronde vleugels zijn basisvormen die deel uitmaken van de jizz van de vogel, maar er is nog veel meer waar je op moet letten om zwartsnavele eksters vol vertrouwen te identificeren.

De geslachten zijn gelijkaardig hoewel de mannetjes langere centrale staartveren kunnen hebben. Het hoofd is bedekt met een rijke zwarte kap en zwarte keel en borst. De schouders zijn helder wit, net als de buik. De achterkant is blauwzwart en de vleugels en staart zijn zwart, maar vertonen een fel blauwe, groene of blauwgroene kleur in fel zonlicht. De onderstaartovertrekken zijn zwart. De ogen zijn zwart en de benen en voeten zijn ook zwart. Sommige zuidelijke populaties vertonen een grijszwarte huid op het gezicht, maar het kan moeilijk zijn om te zien, behalve van dichtbij. Tijdens de vlucht tonen de vleugels een brede witte vlek op de primaire veren en aangrenzende secundaire veren, hoewel de veren zwart zijn omrand.

Jongeren zijn vergelijkbaar met volwassenen, maar vertonen minder algemene irisantie en kunnen een bruine was op de witte buik en schouderbladen vertonen. Bleke roodgrijze huid kan ook zichtbaar zijn op het gezicht, vooral aan de basis van de snavel en langs de kloof.

Dit zijn luide, lawaaierige vogels die een snelle, harde "vat-vat-vat-vat" -oproep gebruiken die zich voor een dozijn lettergrepen of meer herhaalt. Andere vocalisaties omvatten variaties op de typische oproep evenals meer uitgesponnen noten, fluitjes en smekende oproepen.

Black-Billed Ekster Habitat en distributie

Deze korven geven de voorkeur aan open velden en landbouwgebieden met verspreide struiken en bomen, en ze zullen ook frequent oevergangen in droge gebieden bezoeken. In het juiste bereik worden zwart-gefactureerde eksters ook regelmatig in voorsteden gevonden als er voedsel beschikbaar is.

Het bereik van deze ekster strekt zich uit tot het noorden tot het zuidwesten van Alaska, door westelijke bergketens in Canada en de Verenigde Staten tot het verre oosten tot Manitoba en de westelijke helft van Nebraska en Kansas. Hun typische bereik strekt zich uit van het zuiden tot het noorden van New Mexico en heel Utah en Nevada, en het westen tot het oosten van Washington en Oregon, plus de noordoostelijke hoek van Californië.

Migratiepatroon

Hoewel de meeste zwartsnavelplukken in het algemeen niet migreren, verplaatsen sommige vogels zich enigszins in de winter, meestal naar lagere hoogten, en een zeer lichte beweging verder naar het oosten is ook gebruikelijk. Gedurende die tijd worden zwerverwaarnemingen regelmatig veel verder naar het oosten geregistreerd dan verwacht. Af en toe zwartsnavels worden ook opgemerkt aan de Pacifische kust van Californië.

Gedrag

Deze eksters zijn gezelschapshonden en worden regelmatig gezien in familietroepen van 5-15 vogels, hoewel in de winter meerdere families samen kunnen komen om koppels van maximaal 50-60 vogels te vormen. Deze vogels zitten vaak op hoge uitkijkpunten om hun territorium te overzien, en groepen eksters zullen roofvogels of andere indringers in hun omgeving lastigvallen.

Welke spellen spelen Wild Birds ">

Dieet en voeding

Dit zijn omnivore vogels en bevatten veel verschillende voedingsmiddelen in hun dieet, waaronder insecten, aas, noten, fruit, graan, eieren en kleine zoogdieren. Ze duiken op prooi, plukken fruit uit bomen, halen insecten uit gebladerte, graven noten uit bladafval en gebruiken veel andere tactieken om hun volgende maaltijd te vinden. Tijdens het foerageren hebben ze een strut-achtige wandeling met af en toe hop op de grond, en ze zullen voedsel verbergen voor toekomstig gebruik. Zwartsnavelkleurige eksters zullen ook stelen van de caches van andere vogels en zelfs menselijke kampeerterreinen, en ze zullen op de rug van koeien en andere kudde grazers neerstrijken om teken of insecten te plukken.

nesting

Dit zijn monogame vogels die meestal paren voor het leven, hoewel er gevallen zijn van scheiding tussen eksters als een betere partner wordt gevonden of een paar geen levensvatbare eieren kan produceren. Vrijage gedrag omvat staartwaaien en wederzijds voeden, en een gekoppeld paar werkt samen om een ​​koepelvormig nest te bouwen 2-4 voet lang met een zij-ingang. Het buitenste deel van het nest is gemaakt van stokken, modder en doornen, en het interieur is bekleed met fijnere materialen, waaronder wietstengels en dierenbont. Het nest wordt meestal 20-25 voet boven de grond geplaatst en hetzelfde nest kan in opeenvolgende jaren worden hergebruikt.

Eieren en jong

Er worden 7-13 eieren per broed gelegd en er wordt slechts één broed per jaar grootgebracht. De ovale eieren variëren van bruin tot groen-grijs en zijn gemarkeerd met bruin. Het vrouwtje broedt de eieren 16-21 dagen uit en beide ouders voeden de jonge kuikens gedurende 25-35 dagen na het uitkomen. Jonge vogels blijven de herfst en winter bij hun ouders in een familiegroep.

Black-Billed Magpie Conservation

Hoewel deze vogels niet als bedreigd worden beschouwd, zijn ze in het verleden vervolgd door boeren die ze als ongedierte en als probleem voor de gewassen beschouwden.

Waarschuwing

Onjuist geplaatste gifstoffen voor knaagdieren kunnen worden opgepikt door eksters en overmatig gebruik van pesticiden kan ook hun voedselbronnen besmetten. Veiliger gebruik van giftige chemicaliën is essentieel om deze corviden te blijven beschermen.

Tips voor Backyard Birders

Deze korven bezoeken werven waar niervet, keukenresten en pinda's worden aangeboden in lade- of platformvoeders die gemakkelijk toegankelijk zijn voor deze grote vogels. Trimmen van gras kan helpen gemakkelijker foerageren aan te moedigen en het achterlaten van stronken of schuttingpalen intact voor zitstokken kan aantrekkelijk zijn voor deze eksters.

Hoe deze vogel te vinden

Omdat deze vogels zo groot en vet zijn, zijn ze meestal niet moeilijk te vinden in hun bereik. Het bezoeken van agrarische gebieden is de gemakkelijkste manier om zwartsnavelpeksters te spotten, hoewel ze ook te vinden zijn in voorsteden aan de rand van graslanden en landbouwgebieden. Kijk of deze vogels op hekken en palen neerstrijken, of zie ze terwijl ze over de grond lopen.

Verken meer soorten in deze familie

De Corvidae- vogelfamilie is gevuld met fascinerende, intelligente vogels en elke vogel is het bestuderen waard. Corvid-liefhebbende vogelaars moeten ook deze vogels bekijken:

  • Amerikaanse kraai
  • Steller's Jay
  • Euraziatische Jay

Mis onze andere informatiebladen over wilde vogels niet voor meer informatie over al uw favoriete soorten!